Sunday, August 17, 2008

Asus Eee PC 901 XP review

Το 901 το έχω περίπου 10 ημέρες. Το πήρα από το pda4u.gr 490 ευρώ και "φοράει" την μπαταρία των 6cell @ 6600. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει σε περισσότερα σημεία και σαφώς σε καλύτερες τιμές. Η έκδοση που πήρα έχει εγκατεστημένα τα Windows Xp και έχει 2 ssd δίσκους: Έναν 4gb για το λειτουργικό και άλλον έναν 8gb για τα υπόλοιπα. Η έκδοση με linux έχει αντίστοιχα 4gb & 16Gb.

Σημείωση: Αν οι φωτογραφίες δεν εμφανίζονται ολόκληρες, κάντε δεξί κλικ πάνω τους και επιλέξτε "view image".Τα περιεχόμενα της συσκευασίαςΟ ιδιαίτερα μικρός σε μέγεθος φορτιστής του μαζί με τον αντάπτορα (η έκδοση αυτή αν κρίνω από το πληκτρολόγιο με τους εξτρά χαρακτήρες είναι Γαλλική).Το πλαστικό είναι πλέον γυαλιστερό και όχι ματ όπως στα προηγούμενα μοντέλα. Παραδόξως δεν γεμίζει με τόσες πολλές δαχτυλιές όπως περίμενα αλλά έχει στη συσκευασία και ένα πάρα πολύ καλό πανάκι για γυάλισμα!Η οθόνη 1024χ600, 8.9". Υποστηρίζει και 1024χ768 αλλά για να δείτε τα άκρα της οθόνης πρέπει να μετακινείστε με το ποντίκι πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά.

Το πληκτρολόγιο είναι σχετικά μικρό και οριακά μπορεί κάποιος να πληκτρολογήσει κείμενο με τυφλό σύστημα. Αν έχει και χοντρά δάχτυλα τότε η κατάσταση χειροτερεύει!Για τα δικά μου δάχτυλα η κατάσταση είναι υποφερτή. Το eeepc 901 είναι μικρότερο σε διαστάσεις από το msi wind και αυτό είναι μεν καλό για το συνολικό μέγεθος του netbook αλλά όχι και τόσο για το πληκτρολόγιο! Εγώ δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα και το βρήκα πιο ποιοτικό από αυτό που είχε το 701!Το touchpad όμως είναι η καλύτερη έκπληξη! Σχεδόν πλήρες μέγεθος και καμία σχέση με τα προηγούμενα ή ακόμη και από το msi! Επίσης είναι multitouch και επιτρέπει scrolling με 2 δάχτυλα, zoom in-out & rotation στις φωτογραφίες όπως στο iphone και διάφορα άλλα τα οποία είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα από τις ρυθμίσεις.Το power button με το μπλε led. Στην αρχή πριν το γεμίσω με προγράμματα κλπ ξεκινούσε σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα (στο 3 πέρασμα της μπάρας εκκίνησης των xp εμφάνιζε το desktop). Τώρα που το γέμισα, πέρασα updates κλπ κλπ εμφανίζεται το desktop μετά το 5ο πέρασμα της μπάρας.Τα πλήκτρα συντομεύσεων τα οποία παραμετροποιούνται όπως μας βολεύει. Η default ρυθμίσεις από αριστερά προς τα δεξιά είναι: σβήσιμο οθόνης, δεύτερη οθόνη, αλλαγή ρυθμίσεων ενέργειας (normal, super, turbo, auto perfomance), παραμετροποιήσιμο από τον χρήστη.Η ενσωματωμένη κάμερα 1.3mpixelsΕπεξεργαστής intel Atom 1.6, Windows Xp sp3, Dolby Sound RoomΤο μενού ρυθμίσεων του multitouch touchpadΤο 901 έρχεται με προεγκατεστημένα το microsoft works και την πλήρη έκδοση του StarOffice. Εδώ βλέπουμε το staroffice writerΗ ανάλυση της οθόνης είναι ικανοποιητικότατη για web browsing.My Computer. Το 901 έχει 2 δίσκους (ή μαλλον μνήμες) ssd οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία και μπορούν να αφαιρεθούν. Ένας με 4GB στον οποίο βρίσκονται εγκατεστημένα τα XP και μερικές εφαρμογές, ο οποίος είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί μιας και βρίσκεται στο εσωτερικό του μηχανήματος. Και ο δεύτερος είναι 8gb και μπορεί να αλλαχτεί πανεύκολα μιας και βρίσκεται σε ειδική θέση στο κάτω μέρος μαζί με τη μνήμη ram. Η αλλαγή αυτού του δίσκου είναι πολύ πιο εύκολη μιας και το λειτουργικό βρίσκεται στον μικρότερο, οπότε δεν θα χρειαστεί εγκατάσταση εκ νέου, παρά μόνο μεταφορά των δεδομένων από τον παλιό!

Επίσης βλέπουμε και το εικονίδιο του YoStore που είναι η υπηρεσία που προσφέρει η Asus και δίνει 20Gb free online space!

H portable έκδοση του photoshop λειτουργεί άψογα με μόνο περιορισμό την ανάλυση της οθόνης.Η μπαταρία του 901 η οποία δίνει τον περισσότερο όγκο και βάρος στο netbook. Είναι 6cell και είναι 6600mAh. Μας αποζημιώνει όμως με τους απίστευτους χρόνους αναμονής! Ενδεικτικά: 7 σχεδόν ώρες με κλειστό το wireless & bluettoth, 6 ώρες περίπου με χρήση wifi, 5:20 ώρες περίπου με χρήση 3g usb modem!Το συνολικό βάρος του 901 με την μπαταρία είναι περίπου 1.1 κιλά.Προφίλ! Διακρίνονται η sdhc υποδοχή μνήμης, οι 2 από τις 3 συνολικά usb2 υποδοχές, η έξοδος για εξωτερική οθόνη και η υποδοχή του φορτιστή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η 3η USB και το ethernetΟι δαχτυλιές που λέγαμε! Το χρώμα του δεν είναι εντελώς μαύρο αλλά δίνει αυτή την ψευτο-μεταλλική αίσθηση βαφής που διακρίνεται στην φωτό.Το κάτω μέρος με το πορτάκι το οποίο μας προσφέρει πρόσβαση στον δίσκο, τη μνημη ram και το wifi chip. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση της εγγύησης αν το ανοίξουμε!Εδώ βλέπουμε στα αριστερά τον δίσκο (μνήμη ssd) των 8gb, στα δεξιά το wifi chip και στο κάτω μέρος κάτω από το πλαστικό κάλυμμα τη μνήμη ram. Το 901 έρχεται με 1gb ddr2 ram αλλά εδώ φαίνεται το νέο chipaki που του εγκατέστησα, μια kingston ddr2@667 των 2GB.

Επίσης το wifi chip υποστηρίζει τα πρότυπα: a,b,g & n!Και εδώ μια σύγκριση με το πρώτο 701 4G. To 701 είναι λίγο πιο μικρό και ελαφρύ (λόγω μικρής μπαταρίας) και η επιφάνειά του ήταν ματ.Φυσικά το μέγεθος της οθόνης και η ανάλυση του 901 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 701, οπως επίσης και το μέγεθος-ποιότητα κατασκευής του touchpad!

Σε γενικές γραμμές είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το 901! Οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές και η αυτονομία του εντυπωσιακή! Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πλήρες λαπτοπ, κυρίως λόγω οθόνης και μέγεθος πληκτρολογίου. Αποτελεί όμως μια άριστη επιλογή για να μας ακολουθεί παντού με σχεδόν ασήμαντο βάρος στην τσάντα μας!

Η θερμοκρασία του βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και μπορείς άνετα να το έχεις πάνω σου χωρίς να ψήνεσαι! Ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα σχεδόν δεν υπάρχει ακόμη και στα "δύσκολα"

Περιμένω από Σεπτέμβρη την κυκλοφορία νέων ssd για το 901 οι οποίοι θα κοστίζουν 100$ περίπου τα 32 και 200 τα 64gb!

Φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση εδώ!