Thursday, October 1, 2009

Αν σήμερα ήμουν μαθητής 1ης Γυμνασίου...

...και είχα κόλλημα με τις νέες τεχνολογίες, τα pc, το internet κλπ κλπ και μου έλεγαν για την "προσφορά" του υπουργείου παιδείας για αγορά "laptop", θα ξενέρωνα τρελά...Θα μου πείτε "μα γιατί αφού σου δίνουν 450 ολόκληρα ευρώ για αγορά laptop, τι σε ενοχλεί"???

- Καταρχήν δεν είναι laptop, είναι netbook που είναι ένα είδος υποκατάστατου μιας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι μέτρια σε σχέση με την τρέχουσα αγορά πληροφορικής! Τα netbooks είναι μια "μόδα" της εποχής και απευθύνονται σε όσους έχουν ήδη ένα desktop στο σπίτι για τις "σοβαρές" εργασίες και τα games και θέλουν κάτι της πλάκας με σχετικά μικρό βάρος και όγκο, ώστε να το κουβαλάνε παντού εκτός σπιτιού και κυρίως για σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή άντε καμιά συγγραφή κειμένου κλπ! Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα πλήρες desktop ή ένα κανονικό laptop, πόσο μάλλον για έναν μαθητή 1ης γυμνασίου που θέλει το διαδίκτυο, σχολικές εφαρμογές αλλά και τα τελευταία games που κυκλοφορούν! Ένα netbook έχει επεξεργαστή "της πλάκας" που μπορεί το πολύ να παίξει ένα μέτριας ανάλυσης βίντεο σε πλήρη οθόνη (όχι πάνω από 10"), βασική μνήμη 1gb, χωρίς οπτικό drive (bye bye games, dvd κλπ) και μια οθόνη επίσης "χάλια" με ελεεινή ανάλυση 1024*600 που μετά από 30 λεπτά χρήσης σε πιάνει πονοκέφαλος (για να μην αναφέρω την ανάγνωση αρχείων PDF σε τέτοια ανάλυση!)

Ποιός λοιπόν ο λόγος της συγκεκριμένης προσφοράς?

Μήπως η προώθηση των νέων τεχνολογιών στους νέους?
- Μπα, αν ήθελαν κάτι τέτοιο θα μου έδιναν το κουπόνι των 450 ευρώ για να αγοράσω ότι κρίνω εγώ ως κατάλληλο και θα είχα άπειρες επιλογές όπως ας πούμε ένα αξιοπρεπέστατο desktop ή επίσης ένα "κανονικό" laptop .

Μήπως θέλουν να έχουν όλοι οι μαθητές συγκεκριμένο hardware ώστε να το χρησιμοποιούν και στην ώρα του μαθήματος?
- Μπα, πως να χρησιμοποιήσεις ένα netbook στο μάθημα? Λες και σου δίνουν μαζί και διαδραστικά μαθήματα με ασκήσεις, video κλπ? Τα PDF των βιβλίων σου δίνουν απλά και μάλιστα σε πολύ κακή ποιότητα, κάτι σαν ...φωτοτυπίες! Αυτό σημαίνει ψηφιακό βιβλίο???

Μήπως επειδή μιλάμε για χιλιάδες netbooks, είπαν να είναι όλα ίδια ώστε να πετύχουν χαμηλές τιμές?
- Εδώ γελάμε, μιας και από τότε που άρχισε η προσφορά, netbooks που μέχρι τώρα έκαναν 250-300 ευρώ, ξαφνικά απέκτησαν νέα τιμή -τι σύμπτωση- 450ευρώ ακριβώς! Αλλά την "παντρεψαν" την τιμή δίνοντας μαζι και ένα τερααααααστιο και πολύτιμο usb stick 4gb με την ύλη των βιβλίων (οι φωτοτυπίες που λέγαμε) και "άλλες" χρήσιμες εφαρμογές (για την ιστορία ένα usb stick των 4gb κάνει ...10ευρώ)


Με απλά λόγια, ένα netbook σήμερα είναι παιχνίδι για μεγάλους που θέλουν ένα δεύτερο pc για απλή χρήση στο δρόμο και όχι ένα χρήσιμο εργαλείο για ένα παιδί 12 ετών που διψάει για τις νέες τεχνολογίες, το internet, τα games κλπ! Αυτό που πέτυχαν με αυτό το μέτρο, είναι να γεμίσει ο τόπος με άχρηστα netbooks που απλά θα "αράξουν" σε καποια γωνία του σπιτιού και ταυτόχρονα να κινηθεί λίγο χρήμα στην αγορά πληροφορικής (πεταμένα λεφτά το λένε...).

Με τόσα χρήματα ανά μαθητή, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν OLPC (μαθητικοί υπολογιστές) για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές οι οποίοι είναι φτιαγμένοι για να δώσουν στο μαθητή τα κατάλληλα ερεθίσματα για μάθηση, δημιουργία, ανακαλύψεις και τόσα άλλα ενδιαφέροντα! Ή αν ήθελαν να δώσουν αυτό το ποσό μόνο στους μαθητές του γυμνασίου, θα μπορούσαν να δώσουν απλά τα κουπόνια των 450 ευρώ για να πάρουν κανονικά desktops για το σπίτι

(αυτό που βλέπετε παραπάνω είναι ένα pc με οθόνη 19", πολυμηχάνημα και έπιπλο, που κοστίζει ...479ευρώ! ), που θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα -ειδικά για τους μαθητές που θα αποκτούσαν το πρώτο τους pc!

Τι πέτυχαν λοιπόν? Μια τρύπα στο νερό! Ούτε ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία πήραν οι μαθητές, αλλά ούτε και έναν υπολογιστή που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν στο σπίτι για όλες τους τις καθημερινές ανάγκες (σχολείο, διασκέδαση κλπ)!

Κρίμα...

Update: Σήμερα είδα και διαφήμιση που έδινε μαζί με ένα asus eee pc και μία οθόνη 19"! Το ότι το asus "σηκώνει" μόνο 1024χ768 από το vga out, φαντάζομαι πως δεν το πρόσεξε κανείς! Θα είναι βέβαια βολικό για τα παιδάκια που θα έχουν ...πρεσβυωπία! :p

10 comments:

Anonymous said...

Για 2-3 μεγαλοκαταστήματα που θα μπουν στο "κόλπο". Ένα "μικρό" σημείο πώλησης δεν μπόρει να δεσμεύσει για μήνες το κεφαλαιό του περιμενώντας την εξαργύρωση των κουπονιών.

Και για το πότε θα πληρωθούν τα κουπόνια δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο!!!

Apostolos Papadopoulos said...

έχω μόνο netbook - τρέχω τα πάντα από εκεί και το δουλεύω σε 19" monitor και τρέχει και windows 7. Μια χαρά αντικατέστησε το 3.2 dual core desktop μου κλπ.

billdanos said...

Ε όχι και "μια χαρά"! Και γω έπαιξα με netbook και Win7 και άντεξα μερικές ώρες!

:p

Βασίλης said...

Εφόσον η προσφορά των netbooks δεν αποτελεί μέρους ενός μεγαλύτερου πακέτου εξοικείωσης των μαθητών με την τεχνολογία, αλλά είναι ένα ξεκρέμαστο... καρότο, συμφωνώ μαζί σου.

Ωστόσο, είναι μια καλή αρχή, δεδομένου αγαπητέ ότι σε πολλά σπίτια στην Ελλάδα αποκτούν έτσι τον πρώτο τους υπολογιστή. Βέβαια, λίγη ευελιξία παραπάνω δεν θα έβλαπτε, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να πάρει desktop αντί για netbook.

Αλλά από την αρχή νόμιζα ότι το netbook προορίζεται για το σχολείο, με την έννοια ότι σε κάποιο μάθημα θα χρησιμοποιείται επιτόπου. Ας ελπίσουμε ότι κάπως έτσι θα γίνει και τα netbook δεν θα παραπέσουν...

Chris Papandropoulos said...

Είναι τουλάχιστον παρωδία αυτό που γίνεται με την συγκεκριμένη επιχορήγηση.Όλα αυτά, η φασαρία, οι αμέτρητες ουρές για ένα netbook?? θα μου πεις άμα ο κόσμος δεν γνωρίζει τι να κάνει. Πάει και το παίρνει...

Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι τα netbooks καταλήγουν στον μπαμπά, στην μαμά ή στο μεγάλο αδερφό στο τέλος...

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου εκτός απο την αναφορά σου στην υποστήριξη της ανάλυσης της vga του asus.
Στο δικο μου Asus 1000HE (δεν ξέρω αν στα μαθητικά είναι διαφορετικά, η ανάλυση πηαγαίνει κανονικά μέχρι το μέγιστο ενός 19" μόνιτορ που έχω (1440Χ900) και μάλιστα παίζει ανετώτατα βιντεάκια 720p.
Κατά τα άλλα καλά τα λές!
dazeman

Antreas Psyntrides said...

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι παίζει εκεί στην Ελλάδα αλλά εδώ εμάς είναι διαφορετικά. Τουλάχιστον πέρσι που αγόρασα εγώ laptop-notebook και όχι netbook (!!!!). To τονίζω αυτό γιατί εμάς το είχαν κάπως πιο ελεύθερο. Τι εννοώ; Μας έλεγαν αγοράστε laptop (το ήθελαν και με καλές δυνατότητες παρακαλώ) και φέρτε μας την απόδειξη. Μπορεί εγώ να το αγόρασα 1000-1200 ευρώ. Τους παίρνω τα κατάλληλα χαρτιά και τσουπ 450 ευρώ πίσω. Δεν μας περιόριζαν σε netbook ;)

billdanos said...

ε, αυτό μου ακούγεται πιο ...φυσιολογικό!
:)

apoboul said...

Αυτό που περιγράφει ο Antreas Psyntrides είναι όντως πιο υγιής πολιτική, που μπορεί να πει κανείς ότι έστω και "χοντροκομμένα" προσβλέπει στην "γνωριμία" κάποιοων μαθητώ με τους υπολογιστές.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι όχι μόνο παρωδία, αλλά αλητεία! Κάνει τη χάρη σε 10 μεγάλες αλυσίδες το υπουργείο, ώστε να ξεστοκάρουν πουλώντας σε διπλάσιες τιμές! ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα μαθητικά netbooks πήγαν στα 450; Και το υπουργείο δεν έκανε ούτε ένα τυπικό έλεγχο έστω για το θεαθήναι;;

Τυπικό ελληνικό κράτος... Όλο μισές δουλειές και "χάρες"...

billdanos said...

Δες όμως και αυτό: http://www.re-public.gr/olpc/

:)